Het kan verkeren...

 

Afgelopen week belde Jos Benders of alles goed ging en of ik nog wat nieuws te melden had. Heel toevallig lag er net een stukje klaar en kon ik bevestigend antwoorden. Gelijk daarachteraan kwam natuurlijk de vraag ‘Heb je zelf nog gevist??” tsjaaa.. dat was te verwachten natuurlijk haha. De laatste paar jaar heb ik zat gevist kan ik je melden, alleen had ik mijn pijlen gericht op andere vissen zoals Haaien en andere bewoners van onze Noordzee.

Iets heel anders maar ook zeker gaaf om te vangen!

Na een periode van 10 jaar super fanatiek te hebben gevist op karper was het kaarsje een beetje op. Getob met de gezondheid en een hoop problemen met een 2e bedrijf zorgden voor zo veel stress dat de motivatie naar een dieptepunt was gedaald. Eeuwig zonde natuurlijk nu je net alles lekker op de rit hebt… Afgelopen voorjaar kon ik toch eindelijk het oorspronkelijke plan uit gaan voeren..  Die boot waar ik in de wintermaanden mee op zee vaar blijkt na aankoop een kat in de zak (motorisch gezien ) maar na veel stress en geld beland deze toch echt vlak bij huis  zodat de vrouw en ik er de weekenden mee kunnen doorbrengen rondom de Biesbos.

Met dat ik in april al de eerste Biesbos vissen wist te vangen, vingen Jim en Sven al weer een paar heerlijke vissen in Frankrijk..

 En bij het zien van die beelden kriebelt het best wel weer...

Maar ik had al een weekje vakantie Noorwegen gepland.. Thuis kreeg ik gelukkig toestemming om toch nog even een paar daagjes in te plannen en zo vertrokken Sven en ik 30 mei jl voor een 4/5 daags tripje naar France.

Zoals velen wel weten ben ik meer van de grote wateren en bevis deze liefst vanuit de boot. Op die grote meren of rivieren zijn je aanpak en vooral de omstandigheden vaak bepalend voor het succes. Heel veel zaken heb je tenslotte zelf in de hand, een enkeling niet en die zijn zeker zo belangrijk, zo niet alles bepalend!

“Het weer” is zo een factor die je niet in de hand hebt.. Net als de heersende drukte langs of op het water… Bijna alle andere onzekerheden zoals aas, systemen en rig’s kan je zelf beïnvloeden ;-)

Als je een hit & run strategie voor ogen hebt en alle stekken zijn zo’n beetje bezet dan kan je dat plan wel overboord gooien en zal je het moeten doen met de stekken die overblijven.. Mijn laatste tripjes werden gekenmerkt door drukte aan de waterkant , regen en strenge controles… Als je dan al erg druk bent met werk en met moeite een paar dagen vrij hebt kunnen regelen zit je niet te wachten op dit soort “bijkomstigheden”

Dusszzzz.....

Het begrip voor mensen die bewust kiezen voor de zekerheid van een geboekte stek is de laatste paar jaar dan ook behoorlijk toegenomen. Helaas werkt mijn onrust niet mee aan de waterkant en wil ik met iedere wind mee kunnen waaien. Maar ook ik wordt een daagje ouder en ook voor mij gaat comfort een steeds grotere rol spelen. Gelukkig zijn er velen die nu denken “comfort in zo’n bootje??” Tsja, die hebben een punt natuurlijk ;-) Ondanks de beperkte bewegingsvrijheid aan boord geeft een boot je wel heel veel bewegingsvrijheid op het water!

Soms zit het mee!

 

Omdat je nu eenmaal een productie bedrijf runt zijn doordeweekse dagen zeer belangrijk en pak je aas mee waar je genoeg van het liggen.. En om zo min mogelijk “Productie stress”  op te lopen vertrekken we deze keer eens op woensdag. De meeste drukte langs wateren spelen zich af rondom het weekeind en als we een beetje mazzel hebben is de buit dan al binnen. Eenmaal aangekomen blijkt dat we, op een enkele roofvisser na, de enige vissers zijn… Ideale omstandigheden dus! Op het gemak werden alle spullen in orde gemaakt en zijn we een rondje gaan varen (lees voeren) Om meerdere stekken dagelijks te voorzien van boilies heb je wel ietsjes meer nodig dan wanneer je kiest voor een vaste stek voor meerdere dagen… We kozen 4 stekken uit die we dagelijks voorzien van “een paar handjes” voer en welke we afhankelijk van de omstandigheden om en om af visten. Zo bouw je redelijk snel het vertrouwen op van de aanwezige vissen en zet je ze toch enigszins op scherp.

De eerste visdag is altijd een beetje een Lucky shot, komt er toevallig wat voorbij heb je mazzel!

Mazzel of toch iets te scherp??

Lomp maar o zo doeltreffend!!

Na een paar dagen voer loopt de verwachting toch stiekem een beetje meer op..  ook nu liep het nog geen storm op dag 2. Het was ook behoorlijk zomers en we lagen langzaam “te garen” op het water… Tegen het einde van de middag nam de bewolking het over van de zon en naderde een fikse onweersbui ons gebied.. Alle apps werden gecheckt maar ze voorspelden niet veel goeds voor de komende uren.. Net voor dat de weergoden “los” gingen hadden we wijselijk besloten om beschutting te zoeken en onderweg  toch ook maar even de stekken van een “paar handen” Garlic Robin red Fish  te voorzien.. Niet kunnen vissen is een stuk minder erg als je weet dat het voer de vissen toch wel bezig houd. De volgende morgen rond 05.00u klaarde het eindelijk op en zijn we toch maar snel het water op gegaan. Dag 3 is toch vaak een van de betere dagen gebleken.

Van de nul!

Snel werden de lijnen uitgevaren en nog voor de laatste hengel op de steun lag liep de eerste stok bij Sven al af! Na een stevige knokpartij lag er al vlot een knappe vis op de mat! Van de nul! Nog voor we een foto konden maken van deze vis liep de 2e stok al weer af.. Mijn beurt!! Snel stapte ik in de rubberboot om de vis te gaan halen. Om nu een vis tussen 7 andere lijnen binnen te trekken is natuurlijk vragen om problemen.. Eenmaal aangekomen bij de vis bleek deze zich al in het riet te hebben verstopt.. gelukkig kwam de lijn redelijk snel vrij en kon ik de vis langzaam uit het open riet dirigeren. In eerste instantie leek het een leuke twintiger te zijn en zette ik er nog maar een beetje meer druk achter… eenmaal in vrij water ging de spiegel los! Meerdere uithalen lieten de slip heerlijk zingen. Na een poosje gaf de vis zich gewonnen en kon ik haar over het netkoord trekken.

Mijn ritueel is dan als volgt, eerst de hengel in veiligheid, baleinen uit het sprijdblok en dan het net een redelijk stuk oprollen om zo gemakkelijk de vis over de rand te kunnen tillen. Nu kon ik vroeger redelijk de gewichten inschatten bij het zien van een vis maar die 2 jaar hebben dat inschattingsvermogen toch een tikkie aangetast  ;-) één hand werden er al snel 2 en nog viel het niet mee om de vis aan boord te krijgen..

19kg als eerste vis teken je toch gelijk voor!


Hoppa!!! Dat is een lekkere binnenkomer!! Met 24,8 kg als eerste vis is mijn trip al geslaagd!!

 

Snel konden we een paar foto’s schieten van zowel mijn vis als de 19kg van Sven.  Redelijk kort na de fotoshoot volgde er weer een heerlijke spiegel voor Sven en weer wat later een prachtig beschubt spiegeltje voor mij.

Met 11 kilo viel deze een beetje uit de toon van de rest maar om dit soort pareltjes midden op de dag te vangen zal niemand erg vinden toch?. Sven wist kort hierna nog een spiegel van 15,5 kg te vangen en toen leek het er op dat de koek op was en gingen we verder met het dagelijks ritueel (Hangen…) Geheel onverwachts kwam er eind van de middag nog een knappe spiegel van de “wier stek”

Aangezien nachtvissen hier niet is toegestaan ruimen we elke avond netjes op tijd op… Ik weet ondertussen helaas wat een bekeuring kost ;-)  Met dat Sven zijn op één na laatste hengel weg wilt leggen vertrekt zijn laatste stok!! In een flits zie ik dat hij schrikt en zo de hengel op de buzzerbar mept en daarmee een andere hengel zo van de buzzer wipt die gelijk loodrecht naar beneden af zinkt…. Jammer! Er staat 5 meter water onder de boot dus die zijn we wel ff kwijt… First thing’s first dus eerst die run verzilveren! “Sven ga jij die vis maar halen dan zoek ik je hengel wel”…. Dat bleek best lastig zo pal onder de boot. Affin, de vis werd gevangen en die hengel is ook weer terecht.

(Bizarre momenten leveren bizarre vissen op)

“Gewoon" weer een BIJNA 50er!!

 

De volgende dag zouden we een uurtje vroeger op pad te gaan, die beten kwamen zo snel dat we hiermee wellicht een extra bonus vis konden strikken.. Al om 05.00u lagen de hengels weer op scherp en om 05.05u was het raak! Ik haakte een schitterende hoog gebouwde schub van exact 20 kilo! Nog voor ik terug was bij de boot zag ik Sven al weer vertrekken! Heerlijk is dat toch dat je zo snel weer aan de beurt bent met het run om run vissen! Ik hang mijn vis even weg in een sling zodat we straks gezamenlijk foto’s kunnen maken.. Na een poosje zie ik Sven terug komen met een verschrikkelijke smile… een korte blik in zijn mat bevestigde mijn vermoeden en zo werd voor deze vis maar even de schouder/schouder/schepnetsteel weeg techniek toegepast… Bruut dikke bak van 27,6 kg!!

We besloten om ook deze vis even weg te hangen en op wat meer dag licht af te wachten.

Koffie!?... en compleet overdonderd genoten we van een vers bakkie…

Pieeeeeeeeeppppppppppp!!!!!!!!!!!!!!! En het was weer mijn beurt! Al gelijk voelde ik dat ook deze vis weer geen kleintje was.. En even later hangen er “gewoon” 3 vette bakken naast de boot!

Op dat moment besloten we dat het goed was en zijn naar de wal gegaan om foto’s te maken…

 

Eigenlijk was het al genoeg zo, beiden hebben we schitterende vissen gevangen en konden we met een super goed gevoel naar huis… maar er was nog 1 stek waar al 4 dagen gevoerd was… en die kans laat je niet onbenut natuurlijk!

Weer een uurtje vroeger dan gister lagen we met 8 rig’s op scherp! De eerste beet kwam dan ook direct bij het neer leggen van de laatste hengel.. Helaas bleek hier een snorremans (meerval) te zijn gehaakt… Met dat ik terug vaar naar het moederschip passeer ik Sven die met een andere hengel in de hand van mijn zijde. Hier bleek later een onderlijn te missen…. Iets met quicklink en niet goed bevestigd? Balen dus! Uiteindelijk bleek dit een zeer druk ochtendje te worden met circa 10 runs in een paar uurtjes tijd…. Bijna alle vissen van deze laatste ochtend waren schubkarpers van een 10-12 kilo op één na, maar deze was vast een broertje van die schub van gister.

Zo zie je maar, na een aantal keren beduidend mindere vangsten te hebben gehad kan je ook wel eens met je neus in de boter vallen ;-)

 

Jacco Noordermeer

  • Online betalen via uw eigen bank
  • Vanaf nu kunt u gemakkelijk en veilig betalen met pin!
  • Geen verzendkosten meer als u meer dan €100,- besteed in onze webshop!
  • Youtube filmpjes
  • Facebook
  • Mister Cash

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2021 TTB BAITS | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel