Aaskeuzes - Sven van Anrooij

Om een ieder een duwtje in de juiste richting te geven heb ik hetgeen zoals ik het zelf zie op een rijtje gezet. Voorzien van één en ander aan praktische tips probeer ik duidelijk te maken waarom ik wat zou kiezen op welk soort momenten. Dat andere teamleden er andere ervaringen op na zouden kunnen houden neem ik maar voor lief, ik kan ook slechts voor mezelf spreken. Ik ga niet uitvoerig in op de samenstellingen van de boilies, daar is genoeg over te vinden op onze website en daarom vind ik het niet nodig om in herhaling te vallen.

Aaskeuze

Zeker voor iemand die zijn aas niet meer zelf maakt en dit kant en klaar koopt soms een ware crime. Men ziet door de bomen het bos niet meer en gaat vaak af op kreten als:”Verander uw karpercarriëre!”, “Met dit aas verbreekt u geheid uw PB!” of “Resultaten uit het verleden zullen verbleken zodra u start met dit nieuwe aas!”. Foto’s van de ene grote vis na de andere worden getoond als bevestiging, maar vertellen nooit de weg naar het succes.

Laat ik dan maar gelijk zeggen dat het absoluut niet zo werkt. De keuze die je maakt hangt af van een groot aantal verschillende elementen die er tezamen voor kunnen gaan zorgen dat je het beoogde doel - vangen van karper in beginsel - zult gaan bereiken. Staar je niet blind op alle karpergeweld die je heden ten dage ziet, records die met nulkommanulvijf kilo worden verbroken, persoonlijk records die puur te danken zijn aan een aasje, een haak of wat dan ook. Karper vangen is wat we willen bereiken, regelmatig vangen en zo nu en dan een knap exemplaar erbij. Meer niet toch? Althans, bij mij is dat zo en plezier is inherent aan vangen op zich.

Keuze(s)

Facetten die aan bod komen bij het maken van je keuze(s) staan hieronder. Beantwoord voor jezelf per water dat je wilt gaan bevissen de volgende vragen voordat je verder leest, dat maakt het begrijpen van de tekst al veel makkelijker

 • Bestaat de visserij uit langdurig voeren, voer je slechts twee-driemaal wordt er vooral instant gevist?
 • Zoek je een aasje voor het hele jaar of ben je bereid gedurende je seizoen je keuze aan te passen?
 • Ben je bekend met het water, ken je het van anderen of heb je er nog nooit iets ondernomen?
 • Heb je veel last van andere vissoorten? Ik noem daarbij brasems, zeelten, meervallen, steuren en andere dingen die ik persoonlijk niet wil vangen.
 • Hoe is de bezetting van karper op het betreffende water?
 • Bevat het water veel natuurlijk voedsel, dan al niet in combinatie met wiergroei?
 • Wat is het gemiddelde formaat van de te verwachten vissen, wil je bepaalde lagen van de populatie selectief bevissen of heb je andere plannen?

Ik kan best begrijpen dat niet iedere karpervisser zich geneigd voelt tot het dagelijks onderhouden van één of meerdere stekken. Men heeft er de tijd niet voor, men wil er de moeite niet voor nemen of men kiest er bewust voor. Dat kan allemaal weer terugkeren in je aaskeuze(s). Voor langdurig te onderhouden stekken/stroken/wateren kies ik persoonlijk voor een aasje dat niet al te veel moet kosten en wat onze vriend wel graag blijft eten. Al gauw kom ik dan uit bij een aasje als de Strawberry Fish, Wicked Squid of de Red Pistache. Zeker in het voorjaar genieten deze twee de voorkeur boven de X2B, die na diverse meldingen toch meer een najaars-aas blijkt te zijn, zeker op het moment dat je wat tijd en aas in een goed gekozen strategie gaat steken. De toplaag van een water komt dan zeker binnen je bereik, zonder dat je al te veel last hebt van brasems, zeelten, meervallen en andere -  in mijn ogen ongewenste – bijvangsten. X2B is mij wel bijgebleven als een alles-of-niets-aasje. Op sommige wateren krijg je het prima aan de gang, op andere wateren heb ik het maar niet aan de praat gekregen. Wat daarvan de oorzaak is? Tot op heden nog steeds geen idee van.

Mooie gave schubkarpers, een teken dat het met het aas zeker goed zit

Vooral brasems kunnen een ware plaag zijn. Aan de ene kant omdat je er bij nacht en ontij je warme slaapzak voor moet verlaten (overdag vind ik het niet zo’n probleem) maar aan de andere kant omdat het herhaaldelijk wegvangen van brasems zeker op heldere, wat drukker beviste wateren voor schrikreacties kan zorgen bij in de buurt zwemmende karpers. Vandaar dat ik het altijd probeer te voorkomen om ze te haken. Dit kun je doen door je rig aan te passen ( wat lomper, wat grotere haken in combinatie met een wat langere hair dan gebruikelijk), je aasformaat aan te passen (grotere diameters vissen, of verschillende diameters voeren. Ook kun je met een driedubbele 15mm haakaas nog wel eens wat bereiken), je manier van vissen aanpassen of je aaskeuze van deze factor af laten hangen.

Vissen die zelden op de kant komen vragen een aparte benadering

Moest ik gaan vissen op een water waar niet veel maar wel grote karpers zwemmen (wat vaak in combinatie gaat met grote brasems en zeelten) dan kies ik voor mijn langdurige campagnes zeker voor de X2B of de ESS boilie. Deze eerste is de opvolger van de voormalige 2B maar heeft net wat meer attractie zonder de voordelen van de geringe witvisgevoeligheid teniet te doen. Ga je echter kortere voerbeurten hanteren van 1 tot maximaal 3 dagen voor je gaat vissen kun je perfect gebruik maken van een attractief aasje, zoals de Xtreme Smell. Zeker als je de tegenwoordigheid van geest hebt om een aantal plekjes in de buurt bij elkaar (zeg een 100-150meter minimaal) te maken en bij ‘last’ van witvis te verkassen ( en al dan niet een uurtje of een paar uur later weer terug te keren) dan kunnen er behoorlijke verrassingen in het verschiet liggen. Mij is opgevallen dat brasems vaak, dus niet altijd,  in grote scholen opereren, en door te verkassen van een stek waar je er last van hebt kun je:

A)     De aanwezige karpers vertrouwen laten winnen op het brasemstekje

B)     De brasems hun ding laten doen zonder de karper te verstoren door ze te vangen

C)     Misschien nog wel een (bonus)karper vangen op een andere stek

Vaak zijn de karpers nog aan het struinen rond een leeggegeten voerplek terwijl de brasems al weg zijn. In veel van deze gevallen heb je vaak niet meer nodig dan een haf uurtje om een bonusvis te vangen, mits je bereid bent nog voor een half uur tot een uur ergens anders een hengeltje uit te gooien. Heb je niet de mogelijkheid tot verkassen maar blijkt dat je wel last hebt van brasems en andere ongenodigde gasten: haal de stokken eruit, kap er nog wat voer overheen en zet je wekker vlak voor dageraad. Vaak de periode dat de brasems zich wat meer afzijdig houden, en je dus zonder de stek te verstoren door brasems te vangen misschien één van de rondscharrelende karpers te pakken kunt krijgen. Het vergt wel iets van je als visser om aan de waterkant te slapen zonder de hengels in het water, maar in veel gevallen scheelt het je twee dingen:

A)     Een verstoorde stek door de brasems

B)     Een slapeloze nacht door diezelfde brasems

Zoals je ziet schrijf ik niet veel over zeelt. Dit zijn niet vaak vissen die zich in een serie laten vangen. Mocht dit wel een keer voorkomen, dan zal het waarschijnlijk een visbeurt zijn die ook flink wat karperactiviteit oplevert. De hengels er op dat moment uit laten zou zonde zijn van de tijd. Let wel: dit zijn puur eigen ervaringen en het kan best zijn dat iemand anders er een andere kijk op heeft.

Wil je vanaf het najaar de winter door gaan vissen en daarbij ook een plekje onderhouden, dan kies ik vrijwel altijd voor het aasje waarmee ik in het najaar ook al flink aan de gang ben. Vallen de resultaten dan alsnog een beetje tegen is het aan te raden half om half met de Fiber Ice boilie te gaan experimenteren. De voerhoeveelheden drastisch naar beneden tot soms slechts 10 boilies per dag ( bij een graad of 4 watertemperatuur), en dan nog in een 15 of 20mm variant ook. Zo klein mogelijk, om zoveel mogelijk stuks in het water te krijgen met een zo laag mogelijk totaalgewicht. Wel is het dan echt van belang dat je geen voerdag over slaat, hetgeen je in het artikel over de koude periode van Jan Coolen op deze website al hebt kunnen lezen. Hij kiest echter voor een wat grover formaat, daar heeft hij ook zijn specifieke redenen voor. Dit is dus aan de visser zelf de in zijn ogen juiste keuze te maken op dit gebied.

Fiber Ice blijkt in de winter vaak een goede keuze

Ben je van plan op een nieuw water de winter door te vissen, kies dan voor de Fiber Ice. Start wel met voeren zo rond half oktober, dit hoeft niet veel te zijn maar doe het wel regelmatig. Als het water onder een graad of 10 gaat zakken is het van belang – zoals eerder vernoemd – geen voerbeurt meer over te slaan. Dit kan echt funest zijn voor de resultaten. Het kan idioot klinken om over besneeuwde wegen te rijden, vijfhonderd meter te lopen om vervolgens in een tiental seconden evenzoveel boilies te voeren, maar je inzet zat uiteindelijk zeker worden beloond. Ook al blankt iedereen – inclusief jezelf , er gaat een periode komen dat de vis als een malle los gaat en degene die de voorbereidingen daar naartoe  in orde heeft zal er ook zeker de vruchten van plukken.

Maar ook met een rijke bol kun je in de winter prima vissen. Beperk dan het voeren tot een handje per hengel per dag over een dag of drie van te voren, al dan niet een beetje voorgeweekt of gesoakt.

Instant vissen vereist een andere aanpak en een andere benadering. Observeren zal voor een groot deel je stekkeuze gaan bepalen, gevolgd door het inzetten van een voor dat moment zo goed mogelijk aasje. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een aasje met veel wateroplosbare elementen, liefst met iets wat nog naar de oppervlakte stijgt ook. Zeker op de wat diepere wateren kan dat in periodes van inactiviteit toch nog wat teweeg brengen. De Xtreme Smell zal dan zeker op de eerste plaats komen, maar vergis je niet in de kracht van de Fiber Iced. Zelfs in de zomer. De instant werking die van dat aasje afgaat is ook behoorlijk goed te noemen. De  Xtreme Smell in combinatie met een scheutje Digest Liver (of gewoonweg C-4 soak) is een vissentrekker van jewelste, en zeker niet alleen karpers. Hou daar dus rekening mee en kies er bewust voor. De tips die eerder genoemd zijn komen dan prima van pas.

Formaat

Aasformaat is ook zo’n factor dat vaak een compromis is. Aan de ene kant heb je weer de aandacht voor de andere vissoorten dan wel kleine karpers, aan de andere kant moet het ook op een fatsoenlijke manier gevoerd kunnen worden. Tien millimeters met een werppijp is een crime, en een vijftal kilo 25ers ligt nu eenmaal sneller in het water op grote afstand dan een 15er. Mocht ik altijd een boot ter beschikking hebben om te voeren kies ik er toch bewust voor om diverse diameters te gebruiken. De hoofdmoot toch 15 en 20 millimeters, met een kwart van het geheel aan 25ers met een klein aantal 30ers ertussen. De drie hengels die ik dan vis worden steevast met verschillende diameters beaasd en al naar gelang er iets tussenuit springt is een aanpassing zo gemaakt.

Spiegels gaan vaak voor zoet

Wat ook wel eens vergeten wordt is het aanbod van bepaalde soorten natuurlijk voedsel op een bepaald moment. Als er sprake is van veel minispul, dan is het in mijn ogen niet echt slim om met een 30mm bol aan de gang te gaan. Probeer daarom ook altijd een situatie naar waarde in te schatten om een bepaalde keuze kracht bij te zetten. En zelfs dan nog komt er een keer een tijd dat je in tegenstelling tot al je doordachte tactieken gaat vangen op een manier die niet in de lijn der logica ligt. En dat is ook vissen, elke keer als je denkt dat je het voor elkaar hebt komt er weer een bewijs dat zulks niet zo is.

Pop-ups

Over pop-ups kan ik kort zijn.  Kleur vind ik (en daar ben ik niet de enige in) belangrijker dan het luchtje wat er aan zit. Denk maar aan de geur- en smaakloze plastic maïskorrels en hoe vaak een verandering van het kleurtje ineens wel respons oplevert. Moest ik dan drie kleurtjes kiezen die ik altijd mee wil hebben zijn het wit, roze en oranje. Puur op basis van eigen ervaringen, waarbij de oranje er in de meeste gevallen wel goed bovenuit springt. Ondiep, helder water kan wat sneller een witte verwachten, donkere omstandigheden of wat dieper water een knalroze. Hoewel een gele pop-up in de vorm van een pineapple bij velen favoriet is, heb ik eigenlijk zelden deze soort bij me. Juist omdat ie bij velen aan de hair boven het gewone balletje zit. Daarentegen wordt er ook op de drukker beviste wateren prima mee gevangen, dat zal dan ook niet voor niets zijn.

Hi-Visual Hookbaits en Floating Hookbaits

Twee soorten haakaasjes die elk hun eigen toepassingen hebben. Wellicht dat daar in de toekomst nog een stukje over geschreven worden in de Tips&Tricks afdeling van onze website, maar dat ze zo af en toe een meerwaarde hebben, daar ben ik van overtuigd. En velen inmiddels met mij!

Op het water waar deze beer in de fout ging konden we alleen met gesoakte Hi-Visuals vangen

Dips en soaks

Ga je ze gebruiken of niet? Enkele van deze dingen kunnen in bepaalde tijden van het jaar een toevoeging zijn op het geheel. Vooral in de zomer, als de vissen op half water zwemmen kan het gebruiken van een verticaal werkende soak of olie de vissen alsnog naar beneden ‘dwingen’.  Olie kun je gebruiken om je aas wat minder zuigend te maken bij visserij op een zachte bodem, maar ook de verticaalwerking van een in zalmolie gesoakt balletje moet je niet onderschatten.

Het gaat te ver om hier alle toepassingen voor baitsoaks toe te lichten, daarvoor kun je het beste de artikelen over Baitsoaks lezen die onder Tips & Tricks op de website staan. 

Over de C-4  soak is nog wel iets meer te vertellen. Bij het vissen aan de oppervlakte met kattenbrokken of andere zuigende brokjes kun je deze gebruiken om de vissen van dieper naar boven te krijgen. De vissen merken de in C-4 gesoakte brokjes een stuk sneller op en dat werkt gewoonweg in je voordeel. De bestanddelen in deze soak werken in alle richtingen, de reden om – als je het bij één type wilt houden -  voor deze soak te kiezen.

Wel wil ik benadrukken dat dit alles geen wet is van Meden en Perzen, het is puur mijn eigen visie op het geheel welke ik in de praktijk toepas. Een ieder die mij via TTB Baits vraagt om advies kan ook eigenlijk dit antwoord verwachten en daarom vind ik het niet meer dan vanzelfsprekend dat ik dit in de vorm van een artikel op de website te lezen breng.

Denk er ook goed aan dat de theorie nog zo prima kan zijn opgesteld, tegenwoordig doen we het allemaal niet meer alleen aan de waterkant. Een vismeelbolletje met wateroplosbare ingrediënten kan nog zo instant zijn, als dergelijk aas is stukgevist dan bestaat de mogelijkheid dat je toch naar andere aassoorten moet gaan kijken. Tot die tijd veel succes!

Sven van Anrooij

 • Online betalen via uw eigen bank
 • Vanaf nu kunt u gemakkelijk en veilig betalen met pin!
 • Geen verzendkosten meer als u meer dan €100,- besteed in onze webshop!
 • Youtube filmpjes
 • Facebook
 • Mister Cash

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2021 TTB BAITS | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel