Pop ups, en mijn visie op het succes ervan - Jeroen Neef

Al jaren en jaren is het vissen met pop ups enorm populair, maar sinds de komst van de felgekleurde floatertjes en de plastic aasjes is het naar mijn idee nog harder gaan lopen.  De hoeveelheid karper die erop gevangen word is ongelofelijk. Feit is dus wel dat het de moeite loont om met pop ups te vissen. Maar voor je de keus maakt om met pop ups te vissen dien je wel bedenken met welke soort pop up je gaat vissen, welke kleur je kiest en zelfs diameters kunnen soms zeer belangrijk zijn, tenminste dat vind ik. Want dat is het nadeel van het schrijven van informatieve artikelen, het komt gauw over dat de schrijver denkt dat hij alle wijsheid in pacht heeft.

Jeroen Neef

Dus bij deze wil ik benadrukken dat het volgende mijn bescheiden mening is en de rigs die afgebeeld staan rigs zijn die ikzelf graag gebruik. Maar over die rigs weet ik wel dat als je ze op de juiste manier inzet, ze echt super effectief zijn. Daar twijfel ik geen seconde aan. Want daar ligt volgens mij de grootste kracht van de pop ups, hoe je ze aanbied. Er is namelijk geen enkele aasaanbieding zo effectief als een goede pop up rig. Door het gewicht (loodhagel of putty) net voor de haak en de haak zelf die als een klauw van de bodem staat.

De haak is dus al op jacht naar de onderlip van de karper voor hij ook maar in de buurt is, als je enkel maar kijkt naar een pop up rig kun je, je wel voor stellen wat ik bedoel. Ik denk dat pop ups teveel eer krijgen als het om vangsten gaat. De rigs waarmee ze aangeboden worden verdienen een medaille als het om effectiviteit gaat. Ik heb een redelijke hoeveelheid foto’s gemaakt om het een en ander wat beter uit te kunnen leggen, en ach, het ziet er ook lekker verzorgd uit zo met een paar plaatjes erbij. Het oog wil immers ook wat.

Maargoed we zullen maar meteen met het zelf maken van pop ups beginnen, ik ben namelijk een enorme fan van cork ball pop ups. Het is wat werk om ze te maken maar dan heb je ook wat, je eigen unieke pop ups.  En er zitten een paar voordelen aan en dat zijn niet de minste.

Jeroen Neef 

Zo kun je namelijk eindeloos knutselen met flavours en andere vloeibare toevoegingen. Maar wat dacht je van poeder additieven zoals bijvoorbeeld leverpoeder. Nog een groot voordeel in vergelijking met een “fabrieks” pop up is dat de mix zelf gelijk is aan de mix waar je voerboillies van zijn en dat is in mijn ogen het allergrootste voordeel. Elk ingredient in de mix heeft zijn eigen waarde als het om attractiviteit gaat en dat vind ik een heerlijk gevoel. Nog een voordeel is dat je het formaat en het drijfvermogen van de pop up zelf aan kunt passen. Je kunt ze zelfs laten zinken als je wilt maar het is dan wel zo dat ze zelfs op de zachtste bodem nog niet wegzakken en het de karper lelijk kan verrassen tijdens het opzuigen van het aas.

De kurken balletjes koop ik in een hobbyzaak die voor mij slechts 15 meter lopen is, mijn overbuurvrouw heeft die winkel en bij haar bestel ik honderd kurken balletjes voor een euro of 25. Ze zijn er in 2 maten van 13 en 16 mm, perfecte maten als je het mij vraagt. Het maken ervan is simpel, dus daar zal ik verder niet op in gaan, de foto’s spreken voor zich. Het enige wat ik mee wil geven is dat de kooktijd iets is wat je zelf een beetje uit moet zoeken maar 2 minuten is ongeveer een goede tijd om mee te beginnen. En het spreekt voor zich dat de hoeveelheid deeg die je rond het balletje kneed het drijfvermogen regelt. 

Jeroen Neef    

                                                Kleine wondertjes, ik ben dol op jullie.

Als je zelf eens de moeite wilt nemen om met deze eigengemaakte pop ups te vissen kan ik je verzekeren dat ze het verschil kunnen maken en het geeft een enorm lekker gevoel als je met je eigen drijvende wondertjes een dikke vis schaakmat zet.

Jeroen Neef 

                                                            De rigs die ik gebruik

Nu zal ik even enkele van mijn rigs laten zien die ik voor het vissen met pop ups gebruik. Het zijn er 3 in totaal elk met hun eigen doel, en ik vis zelden met een andere. We zullen beginnen bij de chod rig, en ik hou het kort want qua rig informatie is eigenlijk al heel veel verteld en over de chod rig helemaal omdat die vrij hot is op het moment. En dat is ook zeer terecht naar mijn mening, alle 5 vissen die ik tot nu toe gevangen heb dit jaar zijn gevangen op “choddies”. Ik lees veel Engelstalige karperboeken en in het laatste boek wat ik gekocht heb (Living the dream, Nigel Sharp) beschrijft de auteur een wintertour langs een aantal winterwater samen met nog 2 maten van hem. Het zijn redelijk bezette wateren en na enkele sessies bleek dat die choddies wel heel speciaal waren als het om het haken van vis ging. En op een gegeven ogenblik noemden zij die winter sessies “the chods on tour”. Als er op wateren die zo zwaar onder druk staan zulke resultaten worden geboekt, in de winter notabene als de vis zich veel trager voortbeweegt en dus ook aast…nou dan weet ik genoeg! Gebruiken die dingen!

Jeroen Neef

                                                         Korda Mouthtrap, devastating!

Het knopen van een chod rig is zo simpel als het maar zijn kan en met de monofilament zooi genaamd Mouth trap van Korda kun je ze echt enorm effectief maken. Kijk maar eens op bovenstaande foto en je begrijpt wel dat de aasaanbieding compleet anders is als alles wat er tot nu toe uitgedokterd is op onderlijngebied. In het boek van Terry Hearn die ook mee ging met die “chods on tour” beschrijft hij dat hij al 18! Maanden aan een stuk met chod rigs vist, op extreem moeilijke wateren. En dat is niet voor niets. Met een felgekleurde pop up single hookbait op een voerstek vissen en ze gaan geheid voor gaas. Zo ving ik ook in Februari mijn eerste vissen, een paar dagen matig voeren en op de dag van vissen enkel zo’n fluro eraan, super jongen echt waar.

Jeroen Neef

                                                Geen twijfel mogelijk, dit haakt als een tiet!

Omdat bij een chod rig het lood heel dicht tegen de kop aanzit tijdens de dril vis ik nooit met zwaarder lood als 70 gram, en ik heb nooit het idee gehad dat ik zwaarder moest vissen. Verder gebruik ik leadcore, en heli chod rubbers van PB of Piet Vogels Rig Solutions, zeker dat nieuwe leader materiaal zonder lood erin is echt supergoed. Ik gebruik maar 1 kraal in plaats van 2 omdat ik wil dat de vis tijdens het kopschudden de onderlijn over de leader heen en weer kan trekken. Die 2e kraal tussen het lood en de rig heeft volgens mij geen enkel nut, tijdens het drillen schiet deze toch tegen het lood en dus laat ik hem geheel achterwege. De afgebeelde haak is er 1 van JRC en dat is een aanrader voor deze rig, scherp, sterk en perfect van vorm. Goed op naar rig nummer 2, eentje die ik zelf uitgedokterd heb. 

De overgelode  D-rig 

Het idee achter deze rig was het combineren van verschillende punten waar ik zeer veel vertrouwen in heb. Het is een beetje werk om ze te maken maar als je er een paar goed gemaakt hebt zul je zien dat het steeds gemakkelijker gaat. Het beste is om er een paar tegelijk te maken, dan gaat het een stuk sneller. Ik houd het rigje heel kort omdat ik hem enkel vis in combinatie met een PVA zakje, dit omdat je hem anders heel snel in de war gooit. Het is nu eenmaal een gevoelig typje voor dat soort onzin, en ik wil de vis niet teveel laten zwemmen maar hem uit stilstand die pop up laten pakken om de rig optimaal zijn werk te laten doen. Nu kun je het aasgedrag nooit uitkiezen maar wel een beetje in de hand werken en zo’n klein hoopje los voer is daar een goed hulpmiddel bij. De vis is toch geneigd even een goede mondvol te pakken en dat is precies wat ik wil.

Jeroen Neef 

                                                                 Het uiteindelijke resultaat 

Het pop upje dient te zinken als een baksteen, vergeet de mooi gebalanceerde aasaanbieding, de kracht ligt hem in dat stukje draad en het flinke loodhageltje. Als de vis dit rigje opzuigt zal dat de haak meteen landen op de onderlip en als de vis zich prikt op het lood en de haak en pop up uit wil spugen zal de pop up over de D loop uit de bek schieten en de vis kan het volume van de pop up niet meer gebruiken om de haak te lozen. Zo’n pop up en trouwens elk aasje vangt heel veel weerstand van het water als de vis als een gek begint te spugen, en dus is het veel beter als het haakaas meteen uit de weg is. Ik zal nu stap voor stap de verschillende aandachtspunten beschrijven omdat dit wel een hoop geklooi bespaard.

* Pak een stuk gecoate onderlijn en strip een flink stuk af, zet de haak aan met een knotless knot en schuif een stuk krimpkous op wat vrij lang mag zijn, een cm of 3 is een goede richtlijn.

De reden daarvoor is dat de loodhagel niet in de weg mag zitten tijdens het opnemen.

* Leg het stukje ‘hair’ omhoog langs de krimpkous en bepaal de plaats waar je de hair door de krimpkous wilt laten komen, en neem nu een halve cm meer. Als je de krimpkous buigt kom je anders lengte te kort en dat belet de pop up om gemakkelijk over de loop te glijden.

Jeroen Neef

                                    Let op het knoopje wat in de krimpkous komt te zitten

Jeroen Neef 

                                 Na het krimpen zit alles mooi op zijn plek, en blijft daar ook.

* Leg 2 oude wijven knoopjes op de plaats die je bepaald hebt en steek nu de boillienaald door de krimpkous, trek de hair terug en zorg dat het knoopje in de krimpkous zit, na het krimpen van de kous zorgt dit knoopje ervoor dat de hair op zijn plaats blijft zitten.

* Knijp nu een loodhagel op de hair een stukje van de krimpkous af, tijdens het strekken van de onderlijn ligt het zwaarte punt nu een stuk lager dan bij een rig waar de loodhagel op de rig zelf zit. En omdat de krimpkous nog een stuk doorloopt is de hoek van loodhagel ten opzichte van het lood lekker extreem en die haak wil maar 1 kant op en dat is naar beneden. Brand met een aansteker het restje draad af en je bent klaar, met het moeilijkste gedeelte in ieder geval. Op een wartel of lusje na dan.  Ooh en als haaktype gebruik ik een Korda Kurv shank, Fox SSC of een Nash Fang X, komt op hetzelfde neer dus het is maar waar je eigen voorkeur ligt. Zo op naar de laatste, en dit is eigenlijk mijn vaste rig voor als ik met een cork ball pop up vis. Het is een killer op zijn eigen manier.

 De Combi link pop up rig

Dit is een vergeten oudje want sinds de komst van de gecoate onderlijnen hebben dankzij hun gemakkelijke gebruik de wereld veroverd. Zeer onterecht naar mijn mening want niets is zo stijf als een stuk mouthtrap of 9,1 kilo Amnesia. Als gewicht gebruik ik een stuk leadcore wat ik om de knoop rol tussen mijn vingers.

Jeroen Neef 

                        Zorg voor leadcore met een soepele looddraad erin, dit werkt makkelijker.

Jeroen Neef 

                                 Dit geld ook voor de rigputty, want daar zit een hoop troep tussen.

Jeroen Neef

                                      Met zorg afgewerkt voor een mooi resultaat.

Anders krijg je zo’n lomp groot stuk putty en daar heb ik een hekel aan. En je kunt nu eerst eens testen hoeveel leadcore je nodig hebt om de pop up net niet te laten zinken en de rest doe je met putty (de nieuwe van Korda schijnt erg goed te zijn, als ik dat promo filmpje mag geloven, en dat doe ik wel eigenlijk). Je zult uit bovenstaande wel gemerkt hebben dat ik deze rig vis met een uitgebalanceerde pop up. Ik vis deze rig altijd met een cork ball pop up op een bed van voerboillies. Ik heb een enorm vertrouwen in deze rig omdat bijna niemand meer met een zelfgeknoopte combi rig vist en al helemaal niet met een uitgebalanceerde zelfgemaakte pop up. Zo dit was mijn visie op het vissen met pop ups, kijk maar wat je ervan vind of wat je ermee doet.

Groeten uit Brabant.

Jeroen Neef.

 Jeroen Neef

       

  • Online betalen via uw eigen bank
  • Vanaf nu kunt u gemakkelijk en veilig betalen met pin!
  • Geen verzendkosten meer als u meer dan €100,- besteed in onze webshop!
  • Youtube filmpjes
  • Facebook
  • Mister Cash

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2021 TTB BAITS | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel